Halil Cengiz Erdoğan'a ait tereke / Halil Erdoğan Cengiz.

Katalog Kaynağı
TDK
Dewey Yer Numarası
810
Fiziksel Tanımlama
c.
Genel Not
I. Grup: defterler: 1. Bâki ile ilgili notlar, bir ajandaya yazılmış, 26 s. 8 boş sayfa sonra divan edebiyatıyla ilgili 6 sayfa daha not var. Ajandanın sonlarına doğru 29-30 Kasım sayfasının arkasında 1 sayfalık bir not ve ajandanın bitiminden itibaren alfabetik sayfalarda 10 sayfa daha not vardır.
2. Lise defteri: Sepetçioğlu destanı: muhtemelen tamamlanmadığı için basılmamış, küçük bir kitap hacmindeki destan 32 s. defterin son sayfasında da notlar var.
3. Lacivert cilt kapaklı çizgili defter: Başında “Fransızca“ yazan 8 sayfalık bir bölüm var sonrasında Arapça dilbilgisi notları şiirleri, Farsça beyitler ve açıklamaları “Olganın Evi“ başlıklı bir buçuk sayfalık bir tiyatro çalışması “Şiirler/ Halil Erdoğan Cengiz“ başlıklı 20 sayfalık bir bölüm; “Açlar Oteli“ başlıklı ve konusu 1860 yılında Kastamonu/Tosya'da başlayan bir çalışma, devamında Prof. Dr. Kenan Akyüz'ün ders notları (10 s.); şiirler ve çeşitli notlar var.
4. Âsâr-ı Kûfrî Bahâyî, Der Hakkı Zelle: Bahâyî-i Kûfrî başlıklı saman kağıtlı defter manzum ve çeviriyazı olması muhtemel 13 sayfa. Hacimli defterin kalan kısmı tamamen boş. İçinde 17 sayfa divan edebiyatıyla ilgili notlar ve 4 boş sayfa var.
5. Yeşil-Bordo kapaklı “Okul Defteri“ el Müstatref adlı kitaptan çeviriyazı notlar (21 s.) ve 4 ek sayfa (defterin sonraki sayfaları bütünüyle boş)
6. Yeşil-lacivert “Okul Defteri“ 'Prof. Fahir İz hocamızın 80. yaş gününe ithaf edilmek üzere Türklük Bilgisi Araştırmaları'nın 14. cildi için yapılan istek üzerine başlanmış çalışmadır. . Itri'nin besteleri ve güfte şairi (yazarı) olarak Itri“ (75 s.) + (13 adet küçük fiş) (bu makale yayımlanmamış)
7. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti Not Defteri, başlıksız. 1956 tarihinde 15-16 yaşlarındayken başlayan hatıraları 29. sayfaya kadar sayfa numarası konulmuş fakat 15., 18-19 arası sayfalar boş. 30 sayfadan sonra “Birinci Kısım, 29 Ağustos 1956“ başlıyor. (6 s.) sonrası boş bırakıldıktan sonra başlıksız olarak Zatî'nin bir gazeli ve açıklaması yazılmış (4 s.)
8. Japon şiirleri antolojisi, hazırlayan: Halil Erdoğan Cengiz: Daktilo edilmiş Haiku ve Tankalar (26 s.)'ın sonunda “Tercüme Eden: Bülend Ecevit“ yazıyor; fakat arasına konulmuş yapraklar H.E.C.'in el yazmasıyla 50 yaprak (100 s.) el yazısıyla yazılmış yapraklardaki şiirlerin sonunda “tercüme den olarak Güngör Küçükersan, B. Ecevit ve H.E.C. imzaları var. Kapakta hazırlayan: Halil Erdoğan Cengiz“ yazıyor. Bir antoloji/derleme çalışması [Basılmış eserleri arasında zikredilmiyor.
9. Bloknot: H. E. Cengiz'in “Kastamonu Lisesi; sınıf 6 E“da iken yazdığı şiirleri var (22 yaprak)
2. Grup: Makale boyutundaki metinler: 1. Kastamonulu şâirler: 5 yaprak taslak halinde.
“2. Şia-şiilik“, 3 yaprak. Daktilo edilmiş nüsha.
3. “Enver Paşa'nın Beyannamesi“ “Enver Paşa'nın Beyanatına dair karar“ (3 yaprak). Daktilo edilmiş nüsha.
4. Tosya halk edebiyatından derlemeler içeren bir taslak (4 yaprak).
5. “Dinsiz Mütefekkir“ [A. Cevdet] 3 yaprak. el yazısıyla
6. “Bizim SenJüst“ [Dr. Reşit Galip, Samet Ağoğlu]: 2 yaprak el yazısıyla
7. “Oturma Odası“na Dair“ [Ulunay'ın piyesi hk.] 3 yaprak. (daktilo edilmiş nüsha)
8. “Kobaltçağı Aşk ya da Aşkın Radyoaktivesi üzerine 3 yaprak. Daktilo edilmiş nüsha [Ayhan Hünalp hk.]
9. “Çok bilen çok yanılır“ piyesi üzerinde bir tenkit denemesi“: 11 (on bir) yaprak. Daktilo edilmiş nüsha içinde “alay etmek“ konulu 2 yaprak, kurşun kalemle yazılmış bir el yazısı not hükümünde bir yazı var. (müstakil bir yazı taslağı da olabilir.)
10. Kleber Haedens'in Y. Naki tarafından çeviren roman sanatı kitabından alıntı bir metin (1 yaprak) (eleştiri hk.).
III. Grup: mektuplar; 1. Orhan Şaik Gökyay'ın 13.VII.1970-1990? tarihli mektubu (zarfıyla birlikte).
Orhan Şaik Gökyay'ın gönderdiği bir mektubun zarfı (içide mektup yok).
4. Hikmet Dilge (?)'nin 10 Eylül 1988 tarihi eski harfli mektubu (içeriği: H. Erdoğan Cengiz'in bayram tatili “Birtakım Müşkül Beyitler“in okunuşuyla ilgili mektubu (1 yaprak)
5. Günay Kut'un Oxfotd'dan gönderdiği 29 Kasım 1985 tarihli “birtakım müşkül beyitler“in okunuşuyla ilgili mektubu (1 yaprak)
6. Halil Erdoğan Cengiz'in “Mete“ isimli bir arkadaşına yazdığı 21 Ekim 1990 ve 27 Ekim 1990 tarihli iki mektup: 5 yaprak ve 2 boş yaprak [mektup TTK kitap satış bürosunun satış fişine sarılmış.]
7. 25.2.1991 tarihli Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi TDE Bölümü Prof. Dr. Günay Kut'un antetli kağıda üst yazı şeklinde bir yazısı.
8. Prof. Dr. Ömer Kürkçüoğlu'nun, Osman Mayatepek'e 10/6/1991 tarihli Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanlığı antetli kağıda yazılmış yazısı. Yazının üstünde “Sayın Cengiz'e iletilsin“ yazısı var.
9. Faruk M. Bingöl'ün 27.2.1990 tarihli daktilo edilmiş bir mektubu: 1 yaprak. (2 s.).
10. Faruk M. Bingöl'ün 7 Temmuz 1986 tarihli daktilo edilmiş bir mektubu: 2 yaprak (3 s.).
IV. Grup: 23 fotoğraf (21 adedi “Sn. Mustafa Dönmez“ yazılı bir zarfın içinde, diğer ikisi dışarıda
V. Grup: Notlar: 1. kısım: H.E. Cengiz'in “Divan şiiri Antolojisi“ adlı kitabının notları olması kuvvetle muhtemel fişler ve sayfalar: 27 yaprak.
VI. Grup: H. Erdoğan Cengiz'in basılmış ve basılmamış eserlerinin listesi: 2 yaprak.
Konu - Konusal Terim
Yer Numarası
Etüt/151
Eser Adı
Halil Cengiz Erdoğan'a ait tereke / Halil Erdoğan Cengiz.

Raf Görünümü